utorak, 30. prosinca 2014.

KONTAKTNE LEĆE | Pazi da se ne pikneš u oko!

Orginalan naslov, nema šta?! Smatram kako bi bilo bezveze da sam napisala -Leće, i moje prvo iskustvo sa njima- ili možda nebi no ovo nekako više mami.

Odmah na početku želim reći kako nisam stručnjak za leće, sve ovo što sam naučila bilo je samostalno i na svoju ruku stoga ukoliko želite prijeći sa naočala na leće, posavjetujte se prvo sa svojim optičarom i/ili oftalmologom.


KAKO SE ODLUČITI NA LEĆE?
Sjećam se kada sam prvi put počela nositi naočale, bilo je to u 3. razredu Osnovne škole kada mi učiteljica nije vjerovala kako ne vidim kada sam ju tražila da sjedim naprijed jer naravno, svi klinci žele biti u prvim redovima. Prvi svakom sljedećem pregledu što sam bila starija, optičari bi me pokušali nagovoriti na leće, kako je to bolja opcija i sve no ja sam uporno odbijala sve do prije godinu dana. Sama želja proizašla je iz praktičnosti koju leće same po sebi pružaju, a neke od njih su nošenje sunčanih naočala i bolji uvid u makeup kojeg nosim na očima.

Dakle odluka o tome hoćete li nositi leće treba biti isključivo vaša, ne zato što neki optičar misli ili želi zaraditi na vama već zato što to vi želite.

KAKO ODABRATI PRAVE LEĆE?
Ukoliko ste kao i ja, i ne želite kupiti leće u optici jer smatrate kako će vas skuplje doći onda preporučam online kupovinu no prije toga, posjet oftalmologu.

Oftalmolog je osoba koja vam izuzev dioptrije mora izmjeriti i bazu oka koja je jako bitna pri odabiru leća. Zašto? O bazi oka ovisi kako će vam leća pristajati na oku jer ako uzmete veću, leća će ispadati ali ako uzmete manju, ona će vas žuljati i neće pravilno stajati. Dakle, nakon što ste dobili mjere svoje baze i novu dioptriju (ukoliko vam se stara povećala) možete krenuti sa narudžbom.

Moj odabir bila je i još uvijek jest, stranica AdriaLeće preko koje svakom narudžbom uzimam paket mjesečnih leća i otopinu.


E sada, kako je moja baza oka 8.40 (što je zapravo i najmanja baza) ja i nemam neki preveliki izbor leća na raspolaganju, isto tako moram istaknuti kako imam i najmanje cilindre što se tiče astigmatizma za kojeg ne postoje takve leće stoga uzimam jedne jedine leće, Johnson&Johnson Surevue.


Nakon što odaberete leće i postavite ih prema svojim parametrima, prelazite na otopine od kojih je širok spektar izbora. Prije nego sam odabrala otopinu, malo sam istražila po internetu o kojoj se pozitivno priča i koja ima najbolju hajdemo reći 'recenziju' i tako došla do ReNu otopine od 360ml s kojom dobijete i kutijcu za pohranjivanje leća.


Čisto solidna cijena, a i meni je trajala skoro pa godinu dana. Za kraj, prije nego naručite imate pravo na poklon po izboru.

KAKO STAVITI/UKLONITI LEĆE?
Ovo je nešto s čim se svaki korisnik leća u početku muči, neću reći bori jer ipak se savlada. Dakle, ukoliko ste se odlučili ipak uzimati leće kod optičara onda postoji mogućnost da će vam leće umetnuti netko tamo (barem sam tako čula), a što je gore od toga da si sami pikate po oku nego da vam netko drugi to radi?! Veliko ne za mene.

Nakon što izvadite leću iz jednokratne 'posudice' postavite ju na dlan i isperite otopinom prije nego ju stavite u oko. Kako biste bili sigurni da ste leće pravilno okrenuli, postavite ju na vrh prsta i pogledajte kako izgleda:


Ukoliko su rubovi leće izvrnuti prema van i više nalikuju na 'šeširić' to znači da ju trebate postaviti ponovno na dlan i preokrenuti, a zatim ponovno pogledati:


Ako nakon drugoga puta rubovi leće budu pravilni, više nalik na polukrug, uspjeli ste i možete ju staviti.

Što se tiče samog stavljanja leća, preporučam vam da pretražite razne načine kako ih staviti i pronađete onaj koji vama odgovara. Nakon nekoliko pokušaja  ćete uspjeti baš kao što sam i ja uspjela. Nemojte se živcirati ako vam ne uspije iz prve jer zaista treba vremena, a samim nerviranjem nećete puno postići. Dakle duboko udahnete i pokušate, ako ne ide onda odložite i opustite se na par minuta, a zatim ponovno pokušate. Meni je prvi puta trebalo pet minuta po oku dok mi sada treba par sekundi, sve je stvar prakse zapravo.

Da bih vam pokazala kako ih ja stavljam, evo videa koji je meni uvelike pomogao, a dolazi od oftalmologinje koja svoje pacijente uči kako staviti leće. Ovaj način je vrlo lagan jer ne morate gledati kako vam prst ide prema oku i šanse da ćete uspjeti su vjerojatno 99%. Jedan plus savijet ukoliko vam leća sklizne na donje trepavice prilikom zatvaranja oka kada ju postavite, što znači da je ostalo zraka između leće i oka, jest da kada otpustite donji 'kapak' nadignete gornji tako da se odvoji od oka i polako pogledate prema gore te ga spustite. Na taj način kada zatvorite oko nestat će zrak između, a i možete prstom protrljati kapak lijevo-desno da budete sigurni. Ne znam jeste shvatili, nadam se da jeste.

Što se uklanjanja tiče, ponovno sam specijalac i imam sasvim drugi način jer naravno, nemogu kao i svi 'uštipnuti' leću i izvaditi ju. Pokušala sam razne načine koje sam pronašla i samo ovaj video mi je zapravo najviše pomogao, nadam se da će i vama.

KAKO SE BRINUTI O LEĆAMA?
Najbitnija stvar kod leća je njihova pravilna njega jer u suprotnom možete imati posljedice koje nikako neće biti dobre za zdravlje vaših očiju.

Krenimo od prvog puta kada ih stavljate, dakle izvadite ih iz jednokratne 'kutijce' u kojoj su došle te postavite jednu po jednu na dlan, isperete tekućinom nad ručnikom i zatim stavite. Kada dođe vrijeme da ih uklonite, u njihovu kutijcu ulijete otopinu te nakon što ste ih uklonili jednu po jednu i postavili u dlan prelijete otopinu preko njih i lakano jagodicom prsta protrljajte s jedne i druge strane te odložite u kutijcu i zatvorite. Prilikom sljedećeg korištenja kada ih izlijete iz kutijce u dlan, kutijcu isperite isključivo sa otopinom i ostavite na zraku da se osuši.

Bitno je da kutijcu nikako ne brišete niti naslanjate naopako na ručnik jer tako možete nakupiti bakterije koje će kasnije naštetiti vašem oku. Samo ostavite kutijcu sa poklopcima preko da se osuši. Sama briga po sebi nije nešto zahtjevna kada vam postane dio rutine.

____________________________
SVEUKUPNI DOJAM
U svojih godinu dana korištenja mogu reći da sam se preporodila. Vjerujte, ja volim svoje naočale jer mi daju neki novi personality, kako bi moji prijatelji rekli ali opet ne mogu s njima hodati po suncu i uživati. Istina, postoje sunčane naočale sa dioptrijom ali to je neisplativo za mene jer moram dodatno paziti da se nešto ne dogodi. Volim svoje naočale toliko da ovaj okvir imam već 5 godina i u njima novi par stakala.

Nebih rekla kako nosim leće na svakodnevnoj bazi kao neki, dođe mi nekada da ih stavim kada idem na piće sa prijateljima ali uglavnom po kući nosim naočale. Leće su meni više ovako za izlaske ili sada kada je hladno da ne mučim muku sa ulaskom u kafiće/klubove/trgovine pa moram čekati da mi se naočale odmagle, živi užas. Nakon 13 godina nošenja naočala napokon mogu reći da uživam i ne smeta mi nositi ih. Razmišljala sam o laserskoj operaciji no nema potrebe trošiti novac na nešto što će se s godinama povratiti samo kako bi uživala na određeni period.

Prije mjesec dana sam obavila svoju drugu kupovinu leća, pitate zašto tek drugu ako u paketu imam leće za samo 3 mjeseca korištenja?! E pa dragi moji leće mogu trajati puno duže ako ih ne nosite često, po prosjeku mi jedan par traje više od mjesec dana. Dakle dvanaest mjeseci koristim ta tri para, tj. zadnji par još uvijek imam i nisam otvorila novu kutijcu (samo za potrebe slikanja). Možda će neki reći da to nije zdravo, ali zašto? Redovno ih čistim, nisu oštećene, ne mute mi vid i ako optičar s kojim živim u kući kaže da su mi okej.. onda jesu. Sjećam se kako sam prethodna dva para bacila prijevremena jer sam mislila da više nemogu, a zapravo sam ih nakon pokušaja stavljanja trebala samo malo ovlažiti.

Eto, ako se dvoumite ja vam svakako preporučam leće. Možete ih donekle na svoju ruku uzeti nakon posjeta oftalmologu, najbolje u obližnjoj bolici jer oni ne uvaljuju leće koje su im sponzor ili što već. Ukoliko ih planirate koristiti svakodnevno onda ćete svaka tri mjeseca morati odvojiti cca 300kn.  To je to, nadam se da vam se svidio post.


Nosite li vi leće? Kakvo je vaše iskustvo?

Broj komentara: 8 :

  1. Odličan post..puno ti hvala na informacijama..inače nosim naočale, a već duže vrijeme vodim borbu sama sa sobom, da li da se odlučim na leće ili ne..

    OdgovoriIzbriši
  2. Lijepi pozdrav! Eto i sama sam korisnica leća već dugi niz godina, naočale nosim samo doma navečer...jednostavno sam previše naviknuta na leće, s njima se vidi kao i da nema dioptrije... Kad si stavim naočale, kao da vidim puno lošije... Eto ja kupujem leće u jednoj apoteci za 3 mj me dođu cca. 200 kn, odlične su, prezadovoljna sam! Mada meni otopina za leće izdrži maximalno 2 mjeseca, jer jaaaaako pazim na higijenu leća. Koristim Complete, isprobala sam sve dostupna otopine na našem tržištu, ali sam najzadovoljnija Complete otopinom! Samo treba prakse i leće idu za par sekundi na oko i poslije van, ja sam na početku muku mučila, ali sad je ekspresno brzo! Super post!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. To je zato što su leće direktno na oku što čini dioptriju jačom, a kada su naočale onda je njihova leća udaljenija kada su na 'nosu' :D

      Hvala

      Izbriši
  3. svaka cast za post i definitivno cu si ga spremiti u boookmarkse. dugo nosim naocale i u zadnje vrijeme razmisljam o lecama bas zbog komoditeta nosenja suncanih naocala, nekad me zivcira sto mi se makeup look ne vidi zbog naocala ali sam veliki panicar kako to cudo staviti u oko :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma nemoj biti, nije strašno kada se navikneš.. i ja sam se bojala pa sad jedva čekam imati ih kada idem nekuda :) Hvala ti!

      Izbriši
  4. Odličan post! Već neko vrijeme razmišljam o lećama i ovaj post puno mi je pomogao.

    OdgovoriIzbriši