četvrtak, 24. srpnja 2014.

Fruit Infused Water

Već neko vrijeme razmišljam da napišem post na ovu temu, nešto ukratko no nikako da ulovim vremena. Ljeto je, vrućine postaju nesnosne s vremena na vrijeme, pa što ne.


Većina, ako ne i svi, znaju kako ljeti treba piti više tekućine nego inače kako nebi dehidrirali no s vremenom obična voda više nije toliko privlačna pa se okrećemo sokovima koji nisu baš tako zdravi. Ono što voćna voda iliti fruit infused water ima su aroma i prirodni šećeri, ništa dodatno i umjetno. Voćnu vodu nije teško napraviti jer ne zahtjeva previše vremena niti pripreme i ono što je idealno jest to što možete staviti bilo koje voće unutra izuzev banane.

KOMBINACIJE:
malina (ili jagoda) + limun - lagan okus limunade
lubenica + metvica - vrlo osvježavajuć okus
mango + ananas - najslađi okus za razliku od ostalih
citrus (limun, limeta ili naranča) + krastavac

Ostalo voće koje možete kombinirati: jabuke, marelice, borovnice, kupine. Također možete od bilja staviti ružmarin, bosiljak i već spomenutu metvicu

____________________________________________________
Okus vode za koji sam se ja odlučila, i naješće ga biram ljeti jest lubenica-metvica koja nije prejakog okusa niti preslatkog ali opet daje neki značajniji okus običnoj vodi.

ZAŠTO LUBENICA?
Lubenica pomaže izbaciti toksine iz tijela jer sadrži organsku smjesu citrulina
(alfa aminokiselina) koji dokazano pomaže jetri i bubrezima filtrirati i izbaciti amonijak. Krastavac također sadrži citrulin no ne u tolikim količinama kao lubenica.

ZAŠTO METVICA?
Listići metvice ostavljaju dobar osvježavajući okus koji možete dodati pićima. Pomažu u probavi poboljšavajući protok žući od jetre do žučnog mjehura te do do tankog crijeva gdje razgrađuje masti. Ako niste znali, također pomaže relaksirati zgrčene mišiće trbuha.


ŠTO ĆETE TREBATI?
staklenu bočicu ili 'mason jar'
led
lubenicu narezanu na kockice
listiće svježe metvice

U staklenu bočicu stavite led (optimalno, možete i tek nakon što voda odstoji), kockice lubenice te natrgane listiće metvice potom ulijte vodu u staklenku.


Ono što je bitno jest da ostavite voće da odstoji 2-8 sati u hladnjaku. na vama je da odlučite koliko ćete voća dodati, ako dodate više biti će slađe i jače će se osjetiti. Nakon što prođu sati, uzmite i uživajte u zdravom osježavajućem napitku.



Kako vam se svidio ovaj put? Jeste li radili nešto ovakvo do sada?

4 komentara :

  1. Jako mi se sviđa. I ideja i recept :). Isprobaću već koliko ovog vikenda!

    OdgovoriIzbriši
  2. Odlično nešto! Isprobala sam slično - dodala sam krastavce u vodu i bila je baš nekako posebno osvježavajuća. Samo mi je žao voća, radije ga pojedem :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Ja si to pravim sa limunom zasad samo, ali probat cu s lubenicom posto je stvarno sad ima i steta je ne probati! Super post za ljeto :D

    OdgovoriIzbriši