utorak, 31. listopada 2017.

Kako dezinficirati makeup?


Volite vidjeti pozamašnu makeup kolekciju ali ne volite vidjeti kada je neuredna i, prosto rečeno, prljava?! Niti ja. 

Sama pomisao na činjenicu koliko je bakterija prisutno na kistovima koji nisu oprani duže od tjedan dana ili na paletama koje su iznova i iznova korištene od strane jedne ili više osoba me zgraža jer velik broj osoba uistinu ne vodi pravilnu brigu o svojoj kozmetici i priboru koji koristi pri nanošenju iste.

Vrlo bitno da znate kako nije najvažnije kupiti neki dugoželjeni makeup proizvod već se i znati pobrinuti o higijeni i (rekla bih) održavanju istog jer upravo taj proizvod može načiniti štetu vašem zdravlju.

ŠTO VAM JE POTREBNO?
Sada kada ste se odlučili pobrinuti o svojoj kozmetici ali i zdravlju, vrijeme je da prošećete svoje nožice do obližnje ljekarne i kupite dvije stvari:

• 70% alkohol
• praznu bočicu sa raspršivačem

Bez brige, nećete potrošiti više od 20ak kuna, možda i manje.




KISTOVI
Oduvijek sam smatrala kako samo pranje kistova nije dovoljno jer oni po meni zapravo na sebe vežu najviše bakterija. I sada zamislite kako te iste kistove osim na koži koristite i na očima, a niste ih oprali recimo više od tjedan dana - jako loše jer osim prištića možete na sebe navući ozbiljne infekcije kako oka tako i kože.

Što raditi? Jednostavno nakon svakog pranja pošpricajte svoje kistove alkoholom, onim 70% i pustite ih da se osuše. Ili jednostavno pričekajte da se osuše i potom ih pošpricajte.



PALETE, HIGHLIGTERI, BRONZERI
Svi praškasti proizvodi iznimno su laki za dezinficirati jer sa njima nemate puno posla. Jednostavno ih pošpricajte alkoholom i ostavite da se osuše, potom prebrišite ambalažu i spremni su za korištenje ili pohranjivanje.



RUŽEVI
Ukoliko ruževe koristite isključivo vi smatram kako onda nema potrebe da ih prvo brišete, a potom špricate alkoholom pa će tako biti dovoljno da ih samo pošpricate. Ako ih ipak dijelite s nekim, preporučljivo je da ih svakako nakon svakog nanošenja prebrišete, a zatim pošpricate.


Što se tiče sjajila i tekućih ruževa potoje dvije opcije:

• izvucite aplikatore izvan ambalaže i prebrišite ih natopljenim papirnatim ručnikom, a potom ih  pošpricajte alkoholom
• izvucite aplikatore izvan ambalaže i operite ih na način na koji biste oprali svoje kistove te ih potom pošpricajte alkoholom
Ista stvar vrijedi i za aplikatore maskare s obzirom da je njihov rok trajanja obično od 3-6 mjeseci pa ukoliko primjetite da ima čudan miris - bacite ju.



OSTALI MAKEUP
Olovke za oči/usne vrlo je lako dezinficirati. Naime ako se one mogu oštriti, svakako ih naoštrite i potom pošpricajte alkoholom no ukoliko su na odvrtanje onda ih svakako odvrnite i papirnatim ručnikom koji ste prethodno pošpricali alkoholom pređite po vrhu i malo niže. Također možete i pošpricati ako želite.

Što se tiče kremastih proizvoda u teglicama poput gel linera i/ili sjenila, jednostavno natopite papirnati ručnik alkoholom i prebrišite teglicu, zatim skinite prvi sloj proizvoda i potom ga pošpricajte i ostavite na otvorenom dok se ne posuši. Također možete i prebrisati ambalažu dok se proizvod suši jer ste ju dirali.

Sav makeup koji koristite preporučljivo je dezinficirati jednom mjesečno ili ako ste OCD manijak poput mene, svaki drugi tjedan.



Smatrate li da vam je ovaj post pomogao? Brinete li o svojoj kozmetici i priboru?

4 komentara :

  1. Odličan post. Čistim redovno gotovo sve, ali ruževe i sjenila se nisam ni sjetila, pa hvala eto što si nas podsjetila:)

    OdgovoriIzbriši
  2. O da. Svakako sve redovno dezinficiram 😃

    OdgovoriIzbriši